torstai 30. huhtikuuta 2015

30.4. Vappuaattona koululla ja nähtävyyksiä katsomassa

Vappuaattona suuntasimme jälleen yhdeksäksi koululle ja tällä kertaa sateenvarjojen kanssa. Nyt menimme suoraan Denisen luokkaan, joka oli Jacquelinen luokan vieressä. Luokassa oli tänään paikalla 12 opiskelijaa ja he olivat samoja opiskelijoita, jotka opettelivat housujen silitystä pari päivää sitten. Nyt heillä oli vuorossa ruuanvalmistusta. Tämä opetuskeittiö oli hieman pienempi kuin viereinen luokka ja koska oppilaat olivat hyvin eloisia oli luokassa kovin tiivis tunnelma. Opettaja oli aamulla ohjeistanut opiskelijat työhön ja jokaisella oli oma hommansa, jota tekivät. Osa valmisti pääruokaa pienissä ryhmissä, osa jälkiruokaa, joku kattoi pöytiä, joku siivosi kaappeja jne. Kaikki olivat ahkerasti työn touhussa. Denise esitteli meille kiireen keskellä opiskelijoiden Qualifikationarbeit-töitä, jotka näyttäisivät vastaavan meidän opinnäytetöitä, mutta tehdään jokaiseen laajempaan opintokokonaisuuteen eli tässä tapauksessa kotipalvelukokonaisuuteen. Denisellä oli tällä tunnilla paljon työtä ja hän olikin hieman stressaantunut tilanteesta. Asiaa hankaloitti vielä välitunnilla yhdelle oppilaalle sattunut nilkan nyrjästäminen. Tänään ruokailimme Denisen opiskelijoiden kanssa. Ruokana oli kolmen ruokalajin lounas, joka sisälsi lihapullakeiton, lasagnetyyppisen pääruuan, jossa pastan sijasta kyssäkaalia sekä jälkiruuan. Ruokailun aikana muutamat opiskelijat alkoivat jutella meille englanniksi. Se oli meille yllätys, koska olimme aiemmin kuulleet, että nämä opiskelijat eivät ole opiskelleet englantia. Ihmeteltyämme asiaa selvisikin, että nämä opiskelijat ovat maahanmuuttajia ja osaavat siksi englantia. Tyttö, jonka kanssa keskustelimme eniten oli muuttanut Belgiaan Bosniasta vain kaksi vuotta sitten. Toinen tytöistä oli albaanialainen. Tuntien jälkeen vietimme oikein leppoisan ja mukavan hetken Denisen, Jacquelinen, Virginian ja Ritan kanssa. 




Ruuanvalmistuksessa hygienia on täällä hyvällä tasolla, käsien pesua, työpisteiden siivoamista jne. korostetaan. Ihmettelemme kuitenkin sitä, ettei kaikilla ole hiukset suojattuina, pitkät hiukset on kuitenkin kiinni. Toinen hämmästyksemme aihe on jalkineet. Täällä ei näytä olevan erikseen työjalkineita, vaan suurimmalla osalla opettajat mukaan lukien on jalassaan tennarit tmv. jalkineet. 

Iltapäivällä Rita selvitti meille Belgian kieli- ja itsehallintoalueita. Jotenkin vaan on uskomatonta, että pinta-alaltaan näin pienessä maassa on kolme eri kieli- ja itsehallintoaluetta. Pohjoisosassa Belgiaa elää flaaminkielinen väestö, joita on n. 5 1/2 miljonaa. Bryssel sijaitsee flaaminkielisellä alueella, mutta on kuitenkin pääasissa ranskankielinen kaupunki. Eteläosassa Belgiaa on ranskankielinen alue, jossa asuu noin 4 1/2 miljoonaa ihmistä. Saksankielinen alue on selvästi pienin ja sijaistee Belgian itäosassa. Saksankielisiä on vain noin 74000. Saksankielinen alue jakautuu pohjoiseen ja eteläiseen. Eupen on pohjoisella alueella ja on saksankielisen alueen hallintokaupunki. Täällä sijaitsee itsehallintoalueen ministeriöt jne. Belgiassa flaamin- ja ranskankielisillä on jatkuvasti konflikteja ja poliittisia riitoja, jotka liittyvät veroihin jne.

Belgian kieli- ja hallintoalueiden lisäksi tutustuimme saksankielisen alueen koulujärjestelmään, josta kuva ohessa.



Koulupäivän jälkeen läksimme vielä Ritan kanssa tutustumaan vesisateessa, mutta onneksi kuitenkin autokyydillä, muutamiin Eupenin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kävimme kaupungin korkeimmalla paikalla, josta näkyi alakaupunki, jossa sijaitsee perinteistä teollisuutta, joista suurimpana villakehräämö, joka on ollut alueen suurin työllistäjä vuosisatoja. Lisäksi kävimme katsomassa patoa, jollaista emme ole ennen nähneet, korkeutta nimittäin 63 metriä!



Täällähän on huomenna 1.5. kansallinen vapaapäivä kuten meillä, mutta se ei näkynyt tänään mitenkään. Koulupäivä kesti normaalisti 16.20 saakka, kaupat olivat auki normaaliin tapaan klo 18 saakka ja yhtään ilmapalloa tai muuta vapunvieton merkkiä emme nähneet. Niinpä vesisateista iltaa vietimme keskenämme patongin, juuston, oliivien ja viinin seurassa. Hyvää Vappua teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti