keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

29.4. Koululla ja Maastrichissa

Tänään aamulla menimme koululle omin toimin klo 9.00. Rita saatteli meidät Jaqlinen luo kotitalousluokkaan, jossa oli eilen Virginian luona tapaamamme ryhmä. Tänään he harjoittelivat itsenäisesti, mutta opettajan tarvittaessa auttaessa, isomman työkokonaisuuden organisointia ja työskentelyä, joka liittyi kotipalvelutyöhön. He oli aloittaneet klo 8 ja heillä on aikaa 4 tuntia. Tässä ajassa heidän tuli valmistaa pääruoka (lihaa kastikkeessa), ranskalaiset perunat (jotka eivät muuten oikeasti ole alkujaan Ranskasta, vaan täältä Belgiasta!), salaatti ja jälkiruoaksi marmorikakku. Lisäksi työtehtäviin kuuluu pestä pyykki, silittää iso pino pyykkiä ja tehdä korjausompelua sekä puhdistaa uuni ja tietysti huolehtia työpisteen puhtaudesta. Noin klo 11 kaiken piti olla valmista ruokailua ja keskustelua varten. Tällöin käytiin läpi mahdolliset probleemat, joita tuli vastaa aamun aikana.
Opetustilat olivat jälleen erinomaiset, ovathan tilat koko oppilaitoksessa vain pari vuotta vanhat. 


Täällä koulussa on mietitty rakennusvaiheessa asiat hyvin ekologisesti. Kestävän kehityksen arvot näkyvät arjessa. Kuitenkin opetuksessa käytettävien raaka-aineiden hankinnassa täällä on sama tilanne kuin meillä eli raaka-aineisiin varattua rahaa on niin vähän, ettei sillä rahalla voi hankkia lähi- tai luomuruokaa. Keskimäärin rahaa on käytettävissä tällaiseen päivään kuin tänään n. 5e/opiskelija.

Iltapäivällä läksimme käymään Ritan autolla Hollannin puolella Maastrichissa, johon on matkaa noin 40 km Eupenista. EU:n sisäinen vapaa liikkuvuus ja Maastrichin sopimus näkyy täällä ihan käytännössä eli emme edes huomanneet milloin olimme jo siirtyneet Hollannin puolelle. Maastrichissa kiertelimme keskustassa, jossa on paljon kauniita vanhoja taloja ja kujia sekä paljon kauppoja. Asiaan kuuluen teimme tietysti myös edullisia vaateostoksia ja pieniä tuliashankintoja. Hollannissa on kuten olimme aiemmin kuulleet todella paljon pöyräilijöitä ja jalankulkijoiden tulee väistää heitä. Kukaan pyöräilijä ei käytä kypärää ja valtaosa skootterikuskeista ajelee myös avopäin! Jännittävin asia Maastrihin reissulla oli auton saaminen pois parkkihallista, sillä kun Rita yritti ottaa kuittia parkkimaksusta, joka maksettiin pankkikortilla ulosmenopuomilla kävikin niin, että portti sulkeutui, emmekä päässeet siitä enää läpi. Lisäksi parkkifirman puhelinpalvelu oli sulkeutunut klo 16 eli reilu tunti ennen kuin Rita alkoi selvitellä asiaa. No tilanteesta selvittiin ja meillähän ei siinä niin hätää autossa osotellessa ollutkaan... Rita sen sijaan taisi kokea jonkin verran ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja hetken aikaa tilanne tosiaan näytti siltä, että auto jää porttien sisäpuolelle seuraavaan aamuun asti!


Maastrichista palattuamme söimme kaksin päivällisen Eupenissa ja palasimme lopulta takaisin majapaikkaamme reilu 12 h lähtömme jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti